Dýňová polévka

Dýňová polévka
Počet porcí: 1
Čas přípravy: nad 30 min
Obtížnost: nízká

Ingredience

1 dýně hokkaido
3 mrkve
⅓ ČL muškátového oříšku
100 g sýra Smetanito
50 g  dýňových semínek
  smetana 33%
  olivový olej
  česnek
  sůl

Postup

  1. ¾ dýně nakrájíme na menší kostky i se slupkou, očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Zalijeme 1 l vody a přivedeme k varu a vaříme 15 min.
  2. Když je dýně měkká, přidáme sýr Smetanito a rozpustíme. Polévku rozmixujeme, dochutíme solí a muškátovým oříškem.
  3. Zbylou ¼ dýně nakrájíme na měsíčky, poklademe na pečící papír a potřeme směsí oleje s česnekem a solí. Pečeme při 180°C cca 30 min.
  4. Dýňová semínka opečeme nasucho na pánvi.
  5. Hotovou polévku ozdobíme pečenou dýní, dýňovými semínky a pokapeme smetanou.

Neplýtvejme jídlem

  1. Ideální je do polévky použít předem připravený vývar, který máte zamražený v ledničce.
  2. Pečenou dýni můžete v následujících dnech použít i jako přílohu k masu nebo do salátu.

Videorecept