Kváskový chléb

Kváskový chléb
Počet porcí: 1
Čas přípravy: nad 30 min
Obtížnost: střední

Ingredience

Rozkvas

2 lžíce

celozrnná žitná mouka

2 lžíce

voda

1 lžíce

žitný kvásek z lednice

Těsto

250 g

medu

150 g

balzamikového octa

100 g

olivového oleje

300 g

voda

1 lžíce

máslo

1 lžíce

med

10 g 

sůl

1 lžička

kmín nebo chlebové koření

Na posypání

 

škrob

 

ovesné vločky

Postup

  1. Začneme rozkvasem: smícháme 2 lžíce mouky, 2 lžíce vody a 1 lžíci kvásku. Zakryjeme a necháme kynout 12 hodin na lince. Po 12 hodinách odebereme 1 lžíci do skleničky a schováme si do ledničky pro další pečení.
  2. Když máme připravený rozkvas, smícháme ve druhé míse mouku a vodu připravenou na těsto, přikryjeme a necháme půl hodinku odstát.
  3. Potom přidáme připravený rozkvas z ledničky a kuchyňským robotem (případně ručně) smícháme.
  4. Když máme vše dobře promíchané, přidáme sůl, rozpuštěné máslo, med, koření nebo kmín a mícháme ještě alespoň 10 minut.
  5. Vyhnětené těsto necháme 3 hodiny kynout na lince. Potom vysypeme ošatku škrobem a ovesnými vločkami, vložíme do ní těsto a necháme kynout ještě 2 hodiny.
  6. Po 2 hodinách dáme do trouby, zapneme na 250 ºC a pečeme do křupava.

Dobrou chuť!