Kváskový chléb
Počet porcí: 1
Čas přípravy:
nad 30 min
Obtížnost: střední
Ingredience
Rozkvas
2 lžíce |
celozrnná žitná mouka |
2 lžíce |
voda |
1 lžíce |
žitný kvásek z lednice |
Těsto
250 g |
medu |
150 g |
balzamikového octa |
100 g |
olivového oleje |
300 g |
voda |
1 lžíce |
máslo |
1 lžíce |
med |
10 g |
sůl |
1 lžička |
kmín nebo chlebové koření |
Na posypání
|
škrob |
|
ovesné vločky |
Postup
- Začneme rozkvasem: smícháme 2 lžíce mouky, 2 lžíce vody a 1 lžíci kvásku. Zakryjeme a necháme kynout 12 hodin na lince. Po 12 hodinách odebereme 1 lžíci do skleničky a schováme si do ledničky pro další pečení.
- Když máme připravený rozkvas, smícháme ve druhé míse mouku a vodu připravenou na těsto, přikryjeme a necháme půl hodinku odstát.
- Potom přidáme připravený rozkvas z ledničky a kuchyňským robotem (případně ručně) smícháme.
- Když máme vše dobře promíchané, přidáme sůl, rozpuštěné máslo, med, koření nebo kmín a mícháme ještě alespoň 10 minut.
- Vyhnětené těsto necháme 3 hodiny kynout na lince. Potom vysypeme ošatku škrobem a ovesnými vločkami, vložíme do ní těsto a necháme kynout ještě 2 hodiny.
- Po 2 hodinách dáme do trouby, zapneme na 250 ºC a pečeme do křupava.
Dobrou chuť!