Quiche čtyř chutí

Quiche čtyř chutí
Počet porcí: 8
Čas přípravy: nad 30 min
Obtížnost: střední

Ingredience

280 g

hladká mouka

120 g

slanina

165 g

máslo

3–4 ks

žampion

3–4 ks

cibule

 

čerstvý špenát

2 ks

velká vejce

 

cherry rajčata

250 ml

smetana na šlehání

 

olej

100 g

eidam plátky klasik 45 %

 

sůl a koření

120 g

Smetanito smetanové

 

česnek

 

Postup

  1. Z mouky, 140 g másla a 1/4 lžičky soli udělejte drobenku.
  2. Vlijte 8 lžic studené vody a vyhnětejte těsto. Vytvarujte z něj kouli a dejte na 30 minut chladit.
  3. Troubu zahřejte na 200 °C. Na lehce pomoučené ploše vyválejte z těsta kruh o něco větší, než je 25centimetrová koláčová forma. Přeneste jej do formy a zatlačte k okrajům tak, aby vznikla „miska“.
  4. Dno těsta lehce propíchejte vidličkou, položte na něj pečící papír a zatižte ho fazolemi (skutečnými nebo keramickými), aby se křehké těsto nevyboulilo. Pečte 20 minut, poté odstraňte papír i fazole.
  5. Na zbývajícím másle v malém hrnci 20 minut (za občasného promíchávání na středním plameni) zahřívejte cibuli, dokud nezměkne. Následně stáhněte z ohně.
  6. Na pánvičce s trochou oleje lehce orestujte zvlášť žampiony, zvlášť špenát s jedním stroužkem česneku a nakonec zvlášť slaninu (bez oleje).
  7. V míse vyšlehejte vejce, přidejte smetanu, stroužek česneku, Smetanito smetanové a na čtverečky nakrájené eidam plátky klasik. Osolte, opepřete.
  8. Na těsto naneste cibuli a poté na pomyslné čtvrtiny koláče položte zvlášť špenát, slaninu, žampiony a cherry rajčata nakrájená na půlky. Pečte 20 – 25 minut.
  9. Koláč je upečený, když nůž po vpíchnutí do středu a vytažení zůstane čistý.

Nechte ve formě vychladit a podávejte.

Neplýtvejme jídlem

Nahraďte suroviny těmi, které máte zrovna doma. Místo eidamu můžete použít například goudu, parmazán nebo jiný tvrdý sýr. Rovněž můžete nahradit zeleninu tou, kterou máte právě v chladničce. Nebojte se do quiche přidat třeba i uvařené brambory z předešlého dne nakrájené na menší plátky!