Slaný koláč z kynutého těsta
Počet porcí: 10
Čas přípravy:
nad 30 min
Obtížnost: střední
Ingredience
500 g |
špaldová celozrnná mouka |
2 ks |
vejce |
200 g |
droždí |
|
cukr |
|
sůl |
300 ml |
acidofilní mléko |
|
smetana na vaření |
1 ks |
Smetanito střívko |
|
černé a zelené olivy |
1 ks |
menší cuketa |
|
cherry rajčata |
1 ks |
cibule |
|
slanina |
|
nať jarní cibulky |
|
sušená bazalka |
Postup
- Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko, přidáme droždí, cukr, špetku soli a zasypeme ještě trochou mouky. Pak necháme cca 10 minut odstát.
- Když je kvásek hotový, přidáme vajíčko, acidofilní mléko a podle potřeby vodu, aby bylo po promíchání těsto vláčné, ale ne řídké, ani moc tuhé. Pokud se dělají vzduchové bubliny a těsto je hladké, zasypeme moukou. Přikryté necháme kynout alespoň půl hodiny.
- Těsto po vykynutí prohněteme a roztáhneme na plech. Potřeme olejem a poklademe na něj ingredience dle libovolného výběru. My jsme si zvolili 3 variace: mix oliv, cuketu s rajčaty a slaninu s cibulkou.
- Zalijeme krémovou smetanovo-sýrovou směsí, kterou jsme si připravili smícháním smetany, Smetanita, vajíčka a sušené bazalky.
- Pečeme v troubě, podle tloušťky těsta cca 45 minut. Pokud by se vám zdálo, že slaninka a cibulka hnědnou, přikryjte vršek alobalem.
Hotové můžeme podávat jako hlavní jídlo, či chuťovky místo chlebíčků.
Neplýtvejme jídlem
Použijte zeleninu či bylinky, které máte zrovna doma. Např. lilek, pórek, žampiony, papriku nebo rozmarýn. V lednici se vždy něco najde.