Quiche čtyř chutí
Ingredience
| 
 280 g  | 
 hladká mouka  | 
 120 g  | 
 slanina  | 
| 
 165 g  | 
 máslo  | 
 3–4 ks  | 
 žampion  | 
| 
 3–4 ks  | 
 cibule  | 
 
  | 
 čerstvý špenát  | 
| 
 2 ks  | 
 velká vejce  | 
 
  | 
 cherry rajčata  | 
| 
 250 ml  | 
 smetana na šlehání  | 
 
  | 
 olej  | 
| 
 100 g  | 
 eidam plátky klasik 45 %  | 
 
  | 
 sůl a koření  | 
| 
 120 g  | 
 Smetanito smetanové  | 
 
  | 
 česnek  | 
Postup
- Z mouky, 140 g másla a 1/4 lžičky soli udělejte drobenku.
 - Vlijte 8 lžic studené vody a vyhnětejte těsto. Vytvarujte z něj kouli a dejte na 30 minut chladit.
 - Troubu zahřejte na 200 °C. Na lehce pomoučené ploše vyválejte z těsta kruh o něco větší, než je 25centimetrová koláčová forma. Přeneste jej do formy a zatlačte k okrajům tak, aby vznikla „miska“.
 - Dno těsta lehce propíchejte vidličkou, položte na něj pečící papír a zatižte ho fazolemi (skutečnými nebo keramickými), aby se křehké těsto nevyboulilo. Pečte 20 minut, poté odstraňte papír i fazole.
 - Na zbývajícím másle v malém hrnci 20 minut (za občasného promíchávání na středním plameni) zahřívejte cibuli, dokud nezměkne. Následně stáhněte z ohně.
 - Na pánvičce s trochou oleje lehce orestujte zvlášť žampiony, zvlášť špenát s jedním stroužkem česneku a nakonec zvlášť slaninu (bez oleje).
 - V míse vyšlehejte vejce, přidejte smetanu, stroužek česneku, Smetanito smetanové a na čtverečky nakrájené eidam plátky klasik. Osolte, opepřete.
 - Na těsto naneste cibuli a poté na pomyslné čtvrtiny koláče položte zvlášť špenát, slaninu, žampiony a cherry rajčata nakrájená na půlky. Pečte 20 – 25 minut.
 - Koláč je upečený, když nůž po vpíchnutí do středu a vytažení zůstane čistý.
 
Nechte ve formě vychladit a podávejte.
Neplýtvejme jídlem
Nahraďte suroviny těmi, které máte zrovna doma. Místo eidamu můžete použít například goudu, parmazán nebo jiný tvrdý sýr. Rovněž můžete nahradit zeleninu tou, kterou máte právě v chladničce. Nebojte se do quiche přidat třeba i uvařené brambory z předešlého dne nakrájené na menší plátky!